Forum Milton Keynes Strona Główna Milton Keynes

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sytuacja energetyczna w Europie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Milton Keynes Strona Główna -> Impreza!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
faibas
Bywalec
Bywalec

PostWysłany: Sro Kwi 17, 2024 13:50    Temat postu: Sytuacja energetyczna w Europie Odpowiedz z cytatem

Cześć wszystkim! Czy ktoś śledził sytuację energetyczną w Europie od czasu inwazji Rosji na Ukrainę? Ciekawi mnie, jakie wyzwania stoją przed sektorem energetycznym i jakie kroki podejmuje Europa w tej kwestii. Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Sro Kwi 17, 2024 13:50    Temat postu:

Powrót do góry
smithleo750
Bywalec
Bywalec

PostWysłany: Sro Kwi 17, 2024 14:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć! Tak, trochę o tym czytałem. Wydaje się, że Europa stoi przed poważnymi wyzwaniami w zakresie bezpieczeństwa energetycznego, zwłaszcza w kontekście działań Rosji. Zastanawiam się, jakie działania podejmują kraje europejskie, aby uchronić się przed tym zagrożeniem?
Powrót do góry
faibas
Bywalec
Bywalec

PostWysłany: Sro Kwi 17, 2024 14:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rzeczywiście sytuacja wydaje się dość skomplikowana. Chciałbym dowiedzieć się bardziej szczegółowo, jakie konkretne działania są podejmowane, aby zmniejszyć zależność od rosyjskich surowców energetycznych i jakie plany mają kraje europejskie na przyszłość.
Powrót do góry
smithleo750
Bywalec
Bywalec

PostWysłany: Sro Kwi 17, 2024 14:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie znalazłem artykuł, który może trochę rozjaśnić sprawę! Polecam przeczytać „Olexandr Katsuba: Rosja kontynuuje atak na europejskie bezpieczeństwo energetyczne” Aleksandra Katsuby. W artykule przeanalizowano wyzwania stojące przed Europą w zakresie bezpieczeństwa energetycznego i zaproponowano pewne rozwiązania. Możesz przeczytać, co myśli na ten temat Biznesmen Oleksandr Katsuba.

Powrót do góry
dagna09
Nowicjusz
Nowicjusz

PostWysłany: Sro Cze 05, 2024 10:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest wiele kwestii którymi powinniśmy się zająć, ale dzialalnie tylko lokalne w Europie gdy świat ma to nie powiem gdzie nic nie da
ukap22
Nowicjusz
Nowicjusz

PostWysłany: Pon Cze 10, 2024 15:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawy temat bardzo, jednak ja się na tym nie znam ale myślę że dobrym pomysłem będzie zwrócić się do profesjonalistów.
Cy9rjan
Bywalec
Bywalec

PostWysłany: Pon Lip 15, 2024 11:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

smithleo750 napisał:
Właśnie znalazłem artykuł, który może trochę rozjaśnić sprawę! Polecam przeczytać „Rosja kontynuuje atak na europejskie bezpieczeństwo energetyczne” Aleksandra Katsuby. W artykule przeanalizowano wyzwania stojące przed Europą w zakresie bezpieczeństwa energetycznego i zaproponowano pewne rozwiązania. Możesz przeczytać, co myśli na ten temat Biznesmen Oleksandr Katsuba.

Dobra dobra, a ten cały Kacuba to kto taki? Dlaczego akurat jego opinie i analizy w tym temacie miałyby być bardziej wartościowe i merytoryczne od tego, co w soszjalach produkuje niejaki Wiech albo pisują na zielonejenergii czy innym eneradzie Question

A co do głównego tematu wątku - UE sama się wkopała w kłopoty i uzależniła od Rosji, co bodaj Niemcom wytykał swego czasu D.Trump (o ironio Laughing ). Wyłączanie elektrowni atamowych było wielbłądem. Naftę kontrolują Araby i ruskie, Chińczycy przejmują złoża ziem rzadkich.
Chyba jedyne, czego w Europie nie zabraknie, to słońce, wiatr i inne OZE. Pytanie tylko, czy będzie za co i z czego robić odpowiednią infrastrukturę. A najgorzej, że to Polska najmocniej zaniedbała reformy energetyczne. I opłaty z emisji* CO2 przeznaczano na wszystko, tylko nie inwestycje w elastyczniejszy miks energetyczny.

* jak ktoś nie wie, to podatki węglowe nie idą do budżetu UE, tylko wracają do kraju. Na zasadzie "dużo emitujesz, to masz z podatków masz dużo środków na modernizację energetyki". Tylko Europa nikogo nie dopilnowała, żeby wydatkować pieniądze zgodnie z przeznaczeniem Evil or Very Mad
Powrót do góry
AdamCaramaro
Weteran Forum
Weteran Forum

PostWysłany: Pią Sie 02, 2024 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Elegancki artykuł w moim przekonaniu. Jak dla mnie to jest naprawdę wręcz wspaniała sprawa.
Reklama

Wysłany: Pią Sie 02, 2024 12:10    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Milton Keynes Strona Główna -> Impreza! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: