Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
faibas Bywalec

|
Wysłany: Sro Kwi 17, 2024 13:50 Temat postu: Sytuacja energetyczna w Europie |
|
|
Cześć wszystkim! Czy ktoś śledził sytuację energetyczną w Europie od czasu inwazji Rosji na Ukrainę? Ciekawi mnie, jakie wyzwania stoją przed sektorem energetycznym i jakie kroki podejmuje Europa w tej kwestii. Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Kwi 17, 2024 13:50 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
smithleo750 Bywalec

|
Wysłany: Sro Kwi 17, 2024 14:55 Temat postu: |
|
|
Cześć! Tak, trochę o tym czytałem. Wydaje się, że Europa stoi przed poważnymi wyzwaniami w zakresie bezpieczeństwa energetycznego, zwłaszcza w kontekście działań Rosji. Zastanawiam się, jakie działania podejmują kraje europejskie, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
faibas Bywalec

|
Wysłany: Sro Kwi 17, 2024 14:55 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście sytuacja wydaje się dość skomplikowana. Chciałbym dowiedzieć się bardziej szczegółowo, jakie konkretne działania są podejmowane, aby zmniejszyć zależność od rosyjskich surowców energetycznych i jakie plany mają kraje europejskie na przyszłość. |
|
Powrót do góry |
|
 |
smithleo750 Bywalec

|
Wysłany: Sro Kwi 17, 2024 14:56 Temat postu: |
|
|
Właśnie znalazłem artykuł, który może trochę rozjaśnić sprawę! Polecam przeczytać „Olexandr Katsuba: Rosja kontynuuje atak na europejskie bezpieczeństwo energetyczne” Aleksandra Katsuby. W artykule przeanalizowano wyzwania stojące przed Europą w zakresie bezpieczeństwa energetycznego i zaproponowano pewne rozwiązania. Możesz przeczytać, co myśli na ten temat Biznesmen Oleksandr Katsuba.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
dagna09 Nowicjusz

|
Wysłany: Sro Cze 05, 2024 10:45 Temat postu: |
|
|
jest wiele kwestii którymi powinniśmy się zająć, ale dzialalnie tylko lokalne w Europie gdy świat ma to nie powiem gdzie nic nie da _________________ składy budowlane w Krakowie |
|
Powrót do góry |
|
 |
ukap22 Nowicjusz

|
Wysłany: Pon Cze 10, 2024 15:03 Temat postu: |
|
|
Ciekawy temat bardzo, jednak ja się na tym nie znam ale myślę że dobrym pomysłem będzie zwrócić się do profesjonalistów. _________________ Vimar Office |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cy9rjan Bywalec

|
Wysłany: Pon Lip 15, 2024 11:25 Temat postu: |
|
|
smithleo750 napisał: | Właśnie znalazłem artykuł, który może trochę rozjaśnić sprawę! Polecam przeczytać „Rosja kontynuuje atak na europejskie bezpieczeństwo energetyczne” Aleksandra Katsuby. W artykule przeanalizowano wyzwania stojące przed Europą w zakresie bezpieczeństwa energetycznego i zaproponowano pewne rozwiązania. Możesz przeczytać, co myśli na ten temat Biznesmen Oleksandr Katsuba. |
Dobra dobra, a ten cały Kacuba to kto taki? Dlaczego akurat jego opinie i analizy w tym temacie miałyby być bardziej wartościowe i merytoryczne od tego, co w soszjalach produkuje niejaki Wiech albo pisują na zielonejenergii czy innym eneradzie
A co do głównego tematu wątku - UE sama się wkopała w kłopoty i uzależniła od Rosji, co bodaj Niemcom wytykał swego czasu D.Trump (o ironio ). Wyłączanie elektrowni atamowych było wielbłądem. Naftę kontrolują Araby i ruskie, Chińczycy przejmują złoża ziem rzadkich.
Chyba jedyne, czego w Europie nie zabraknie, to słońce, wiatr i inne OZE. Pytanie tylko, czy będzie za co i z czego robić odpowiednią infrastrukturę. A najgorzej, że to Polska najmocniej zaniedbała reformy energetyczne. I opłaty z emisji* CO2 przeznaczano na wszystko, tylko nie inwestycje w elastyczniejszy miks energetyczny.
* jak ktoś nie wie, to podatki węglowe nie idą do budżetu UE, tylko wracają do kraju. Na zasadzie "dużo emitujesz, to masz z podatków masz dużo środków na modernizację energetyki". Tylko Europa nikogo nie dopilnowała, żeby wydatkować pieniądze zgodnie z przeznaczeniem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
AdamCaramaro Weteran Forum

|
Wysłany: Pią Sie 02, 2024 12:10 Temat postu: |
|
|
Elegancki artykuł w moim przekonaniu. Jak dla mnie to jest naprawdę wręcz wspaniała sprawa.
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pią Sie 02, 2024 12:10 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |